Magazín / Aktualně  |  Tvořivá dílna

Česká republika    > > >    vybrat region

Vaříme s dětmi: Italská polévka Minestrone

  • Tvořivá dílna
  • -red-
  • 4.9.2024
  • Envato Elements

Vaříme s dětmi: Italská polévka Minestrone

Zapojte do vaření i děti a připravte si společně zdravou italskou hustou zeleninovou polévku minestrone. Na tuto polévku neexistuje žádný pevně daný recept, většinou se prostě uvaří zelenina, jaká je v daném ročním období k dispozici. Mezi obvyklé ingredience patří především rajčata, dále fazole, cibule, celer, mrkev a případně další zelenina.

Ingredience

1 lžička olivového oleje nebo másla na smažení
2 jarní cibulky nebo malý pórek
1 mrkev
hrst hrachu (zmrazený nebo čerstvý)
malá hrstka zelených fazolí (zmrazená nebo čerstvá)
pár zelných listů (jakýkoli druh zelí, kapusta, nebo špenát)
1 stroužek jemně nasekaného česneku
1 lžička směsi koření Italské bylinky
1 lžička rajčatového pyré
400 g rajčat
400 g bílých fazolí cannellini
2 plátky nasekané slaniny nebo šunky (volitelně)
600 ml zeleninového vývaru
30 g sušených malých těstovin, jako jsou hvězdy, tvary abecedy nebo rozbité sušené špagety
malý svazek nasekané  čerstvé bazalky nebo petrželky
citronová šťáva
cukr
čerstvě namletý černý pepř

Postup přípravy

Zvládnou děti: nakrájí veškerou zeleninu na malé kousky, jak jen mohou (hrášek můžou nechat celý). K sekání zelí a jarní cibulky použijí prsty nebo nůž na salát (s pomocí dospělých) nebo pomocí nůžky vhodných pro děti.

Pro dospělé: zahřejte velkou pánev a přidejte lžičku olivového oleje nebo másla. Za stálého míchání jemně osmažte jarní cibuli nebo pórek po dobu asi pěti minut. Přidejte česnek, zbytek zeleniny, sušené bylinky a rajčatový protlak a minutu promíchejte. Poté přidejte konzervovaná rajčata a vývar a přiveďte k varu. Nyní přidejte těstoviny a jakékoli maso nebo fazole, které chcete použít, a vařte dalších 8 minut.

Zvládnou děti: odlejte jim polévku do misky, nechte ji trochu vychladnout. Nyní mohou děti ochutnávat a sami polévku dochutit -  přidat vymačkanou šťávu z citronu, trochu cukru nebo trochu černého pepře.

Společně: dospělí mohou ochucenou polévku nyní již naservírovat na talíře a děti ji nahoru posypají nasekanou bazalkou nebo petrželkou. 

Polévku můžete podávat i s opečeným toustovým chlebem.

Bezpečnost především

Použijte nůž, který nemá špičatý konec. Můžete si také pořídit plastové „salátové nože“, které jsou pro děti ideální, nebo mohou také použít „sendvičový nůž“ s vlnkovým ostřím (nikoli zubatý, který snadno krájí prsty).

Spoustu věcí lze také roztrhnout ručně nebo nasekat (čistými, k dětem přátelským) nůžkami. Bylinky, zelenina, jarní cibulka a salát – ve skutečnosti je není třeba sekat nožem.