ČR

Léto je tady a spolu s ním nastává čas zmrzlin, limonád, různých dezertů a dalších dobrot. Zodpovědní rodiče tak budou mnohdy řešit dilema, jak dopřát potěšení mlsnému jazýčku svých dětí, ale zároveň neohrozit jejich zdraví. Odpověď se přímo nabízí: připravte jim chutné a zdravé domácí dobroty, u nichž je složení plně ve vaší režii.

Není neobvyklé, že děti během letních prázdnin notně přibírají na váze a kvůli rozhozenému zažívání se snižuje i jejich imunita, kterou by zvláště předškoláci nastupující v září do první třídy naopak měli přes léto co nejvíce posílit. Místo toho, abyste dětem kupovali zmrzliny plné cukru nebo limonády či bonbóny s umělými sladidly, vsaďte letos na mnohem zdravější domácí varianty. Máme pro vás hned několik tipů.

Letní ovocné smoothie uspokojí každého malého mlsouna
O zdravou a rychlou letní snídani či svačinku se postarají oblíbená smoothies. V létě využijte široké škály dostupného sezónního ovoce a společně s dětmi objevujte ty nejlepší kombinace. U vybíravějších jazýčků začněte například osvědčenou dvojkou - banán a jahody, pro exotičtější letní variace můžete sáhnout po sladkých broskvích, mangu a ananasu.

„Na smoothies je skvělé, že jsou opravdu jednoduché na přípravu, a tak je můžete tvořit společně s dětmi. Nachystejte si vybrané ovoce, nakrájejte jej na menší kousky, vhoďte do smoothie mixéru, přidejte trochu vody nebo mléka a případně dle chuti i zdravé sladidlo, jako třeba med, březový cukr, sirup ze stévie nebo šťávu z agáve,“ popisuje Petr Wagner z e-shopu Astoreo, který nabízí řadu pomocníků do kuchyně, mimo jiné i pro přípravu smoothies. Pokud chcete vyzkoušet něco lehčího, opravdu osvěžující letní smoothie připravíte například z vodního melounu (ideálně předem řádně zchlazeného) a limetkové šťávy.

Pro výživnější snídaňové smoothie přidejte k vybraným ingrediencím kvalitní bílý jogurt. „Bílý jogurt je výborným zdrojem vápníku, který děti potřebují pro správný vývoj kostí. Obsahuje rovněž probiotika: prospěšné střevní bakterie, díky nimž posílíte zdravé zažívání, jež je mimořádně důležité pro imunitu,“ radí Jan Škoda ze společnosti Hollandia, která vyrábí jogurty podle tradiční holandské receptury. Množství jogurtu si určete podle požadované konzistence – čím více jej dáte, tím bude smoothie hustší. Pro extra porci živin přidejte do hotového smoothie chia semínka, nasekané ovesné vločky či nadrcené oříšky.

Žízeň zaženou domácí limonády nebo ovocné šťávy
V letních vederch je důležité pohlídat u dětí pitný režim. Hned po ránu jim do kuchyně nachystejte velký džbán vody, do které nakrájejte ovoce, přidejte plátek citronu či limetky nebo třeba pár lístků meduňky či máty. Pokud dětem voda nic moc neříká, vsaďte na ovocné šťávy, které si snadno připravíte na šnekovém odšťavňovači. Výborné domácí limonády pro rodinné posezení na terase zase nachystáte z vlastnoručně uvařených sirupů. Z těch bylinkových sáhněte třeba po levandulovém, bezovém nebo meduňkovém, z ovocných jsou nádherně osvěžující kupříkladu sirupy z červeného a černého rybízu.

Zchlaďte je ovocnou dření i jogurtovými nanuky
Léto bez zmrzliny vám u dětí jen sotva projde. Zkuste letos místo neustálých výletů k zmrzlinovému stánku překvapit své ratolesti domácí zmrzlinou. Je to snadné, děti samy mohou asistovat, čímž se zabaví, navíc si můžete pohlídat, co vše bude ledová pochoutka obsahovat. Nevadí ani, pokud doma nemáte zmrzlinovač. Pro přípravu výborné ovocné dřeně vám stačí jen mixér a lednička nebo mrazák.

„Základem je samozřejmě ovoce podle vlastního výběru, přičemž jednotlivé druhy samozřejmě můžete i vhodně kombinovat. Vyzkoušejte třeba ovocnou dřeň z kiwi a vodního melounu nebo z borůvek a manga. A i když použijete dostatečně sladké ovoce, nebojte se přidat i další sladidlo dle výběru, protože sladká chuť se zmražením trochu zmírní,“ doporučuje Petr Wagner.

Vybrané ovoce dobře rozmixujte, přidejte sladidlo dle výběru, rozdělte do kelímků či do tvořítek na nanuky a dejte na pár hodin zamrazit. Pokud by dřeň byla zmrzlá moc, před servírováním ji vyklopte z nádobky a znovu rozmixujte. Mají-li vaše děti rády i smetanové zmrzliny, můžete jim kromě dřeně připravit i jednoduché jogurtové nanuky. Stačí, když vymícháte hrnek vysokotučné smetany – ne úplně do pěny, ale aby zhoustla –, přidáte dva hrnky kvalitního bílého jogurtu, přisladíte medem či javorovým sirupem dle chuti a nakonec do směsi přihodíte na kousky nakrájené ovoce (bobulovité ovoce samozřejmě celé). Směs vylijte do formy na nanuky a nechte několik hodin zmrazit.

„Jogurtové nanuky jsou v současné době velmi oblíbené. Díky jogurtu totiž obsahují více bílkovin, jsou sytější a také prospěšné zažívání díky probiotickému působení,“ vysvětluje Jan Škoda z Hollandie, která na český trh dodává vlastní jogurtové nanuky Zmrzka, nově i v letním kabátku z malinového a mangového sorbetu.

Na výlet s domácími gumovými medvídky
Bonbóny děti milují, zvlášť ty želatinové. To ovšem nic nemění na tom, že tyto dobroty bývají přecpané cukrem. Pokud si je ovšem nepřipravíte doma z vámi vybraných zdravých surovin. Zapojte děti a před společným výletem třeba do ZOO si „uvařte“ domácí želatinové bonbóny. V kastrůlku rozehřejte ovocnou šťávu smíchanou s trochou citronové šťávy, pár lžícemi medu, javorového sirupu nebo šťávy z agáve a pár lžícemi želatiny. Až se směs dokonale promíchá a zhoustne, nalijte ji do vybraných silikonových forem a dejte do ledničky ztuhnout. „Výrobu želatinových bonbónů si můžete usnadnit s praktickým výrobníkem, který disponuje zabudovanou rozehřívací nádobou na želatinovou směs a silikonovými formami, pod které můžete pro urychlení tuhnutí nasypat kostky ledu,“ radí Petr Wagner.