Rok v kuchyni našich babiček
Nové Strašecí
Muzeum Nové Strašecí zve všechny zájemce na výstavu Rok v kuchyni našich babiček. Připomenete si zde tradiční všední i sváteční jídelníček našich předků v průběhu celého roku.
Strava všedního dne bývala jednoduchá a skromnější. Vítanou změnou byly rodinné oslavy (svatba) a svátky v rámci výročních obyčejů (masopust, Velikonoce, poutě a posvícení, Vánoce). Tehdy se výrazně zvýšily kvalita a množství připravovaného jídla, ročnímu období se přizpůsobila i skladba jídelníčku. Můžete si povšimnout léty vyzkoušeného a promyšleného střídání období půstu (před Velikonocemi, advent) s obdobím relativního dostatku (strava během těžších polních prací, období svátků).
Strava našich předků byla závislá na plodech zdejšího zemědělství. Jednalo se o suroviny získané polním hospodařením (obilniny, luštěniny, zelenina, ovoce) a chovem domácích zvířat (maso hovězího dobytka, prasat, koz, ovcí, drůbeže, mléko a mléčné produkty, vejce, med). Doplněk stravy zajišťoval v menší míře lov a sběr. Jen některé potraviny se kupovaly - například káva, jejíž obliba se na venkově rozšířila koncem 19. století nebo některé druhy koření dovážené z cizích zemí.
Výstava dokumentuje především období 2. pol. 19. - 1. pol. 20. století. Z této doby se také v našich muzejních sbírkách dochovalo poměrně velké množství předmětů,
které sloužilo ke zpracování, ukládání a rozmanité úpravě surovin, přípravě pokrmů i k samotnému stolování. Mnohé z těchto předmětů jsou (v moderním provedení)
součástí i dnešních domácností.
Výstavu můžete navštívit od 28. 3. do 11. 5. 2025.
- Irena Smržová
- Archiv pořadatele