Magazín / Aktualně  |  Střední školy

Česká republika    > > >    vybrat region

Letošní cukrářská soutěž voněla čokoládou. Vítězství si upekla žákyně Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně

Vítězky cukrářské soutěže Marlenka cup 2024.

  • Střední školy
  • Nikola Birklenová
  • 19.4.2024
  • Nikola Birklenová

Letošní cukrářská soutěž voněla čokoládou. Vítězství si upekla žákyně Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně

Moravskoslezský kraj

Už posedmé se konala soutěž pro budoucí cukráře Marlenka cup. Zúčastnili se jí žáci ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Letos byla hlavní surovinou čokoláda a kakao, které nejvíce proslavil dort a la Sacher. Své dovednosti a kreativitu předvedlo celkem 14 budoucích cukrářů.

„Odborné středoškolské soutěže mají být pro naše žáky motivací, ale také příležitostí setkat se s přístupem a prací svých protějšků na jiných školách. V gastronomii stejně jako v celé řadě dalších odborností platí, že jakmile je ve hře upřímný zájem a nadšený přístup, je výsledek o poznání lepší, než když se ke studiu přistupuje pouze z povinnosti. Jsem rád, že se zapojila každá krajská škola, na které se cukrařina vyučuje. Tento obor získává v posledních letech prestiž a je skvělé sledovat, jak také rostou dovednosti našich žáků,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny s tím, že letos soutěž stejně jako v předchozích letech organizovala Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola v Opavě.

Nejlepší čokoládový moučník letos připravila Iveta Kurková z Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně. Na druhém místě se umístila Hana Hrachová z Hotelové školy Frenštát pod Radhoštěm. Bronzové umístění svým cukrářským uměním získala Šárka Kořená, žákyně ostravské Střední školy společného stravování.

„Pro porotu byly důležité nejen vzhled a chuť samotného dezertu, ale také práce se surovinou a nápaditost provedení. Samozřejmě je také potřeba hlídat dodržování hygienických zásad při přípravě moučníku. Pro všechny účastníky soutěže byl přísný přístup hodnotitelů i silná konkurence ostatních cukrářů skvělou zkušeností. Jsem přesvědčený, že cukrařina je na vzestupu a že jsou podobné soutěže pro rozvoj dovedností žáků a jejich motivací velmi přínosné,“ řekl náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny.

Garantem a generálním partnerem soutěže je společnost MARLENKA international s.r.o., která podporuje mladé cukráře v krajských středních odborných školách. Finančně přispívá na soutěž, ale i na pomůcky a vybavení pro praktické vyučování.