Magazín / Aktualně  |  Základní školy

Česká republika    > > >    vybrat region

Na ZŠ Mánesova probíhá rekonstrukce kuchyně a jídelny

Na ZŠ Mánesova probíhá rekonstrukce kuchyně a jídelny.

  • Základní školy
  • Lenka Vaculová
  • 26.7.2024
  • Lenka Vaculová

Na ZŠ Mánesova probíhá rekonstrukce kuchyně a jídelny

Otrokovice

Zdravě, chutně a v nových prostorech budou jíst strávníci v jídelně ZŠ Mánesova. Spokojenost zavládne i v samotné kuchyni. To vše díky rozsáhlé rekonstrukci, díky které přibydou nové moderní přístroje pro vaření a zároveň se zvětší prostor pro stravování.

Školství stojí v popředí zájmu otrokovické radnice, která v rozpočtu počítá s výdaji na tuto oblast ve výši 75,3 milionů korun, z toho více než 20 milionů tvoří investice. Jednou z nich je i právě probíhající rekonstrukce školní jídelny a kuchyně v ZŠ Mánesova za přibližně 4 miliony korun.

„Plán na rekonstrukci kuchyně není novinkou. V průběhu času se ale postupně vyvíjely varianty, jak bude provedena. Výsledkem je změna dispozic, která přinese dostatek místa pro strávníky, všechny potřebné přístroje a zároveň zlepší prostor pro manipulaci a pohyb v kuchyni,“ zmínila na úvod vedoucí školní jídelny Lenka Chrastinová.

Do díla se tak hned na začátku prázdnin pustili stavebníci. „Opravy na školách jsou velmi specifické právě s ohledem na krátký časový úsek, ve kterém musí být provedeny. Nutná je tak koordinace všech prací. V rámci rekonstrukce školní kuchyně jsme museli vycházet z nového rozmístění spotřebičů, přivést k nim všechny potřebné rozvody, jako jsou voda, odpady či elektřina. Vzhledem k celkovým dispozičním změnám probíhalo rozsáhlé bourání, následované stavebními pracemi včetně položení dlažeb a obkladů odpovídajících provozu v jídelně,“ popsal Gordan Klouda, technický pracovník městské obchodní společnosti TEHOS, která provádí správu otrokovických základních škol a jiných zařízení.

Rekonstrukce přinese i nové vybavení. „Radost máme z konvektomatu se zavážecím vozíkem, jehož velkou výhodou je možnost naplnit jej těžkými surovinami, například masem, a s takto naplněným vozíkem zajet přímo do konvektomatu. Odpadá tak fyzicky náročná manipulace. Novinkou bude také plynový kotel, který nahradí ten dosluhující ještě z roku 1997 a dvě multifunkční pánve o obsahu 150 a 100 litrů. Rychlejší průběh mytí zajistí i nová tunelová myčka na umývání bílého nádobí,“ těší se z nových přístrojů vedoucí školní jídelny Lenka Chrastinová.

Moderní zařízení umožňuje všechny druhy přípravy jídel, které si tak zachovává nutriční hodnotu a zároveň je chutné a plné vitamínů. Ve školní kuchyni se tak často vaří v páře, nebo se využívá pomalých způsobů přípravy jídel, kdy se maso nechá pomalu táhnout celou noc. Práce to ale není snadná. Školní jídelna ZŠ Mánesova má zapsáno téměř tisícovku strávníků. Denně uvaří přibližně 650 obědů, které si v průměru vyžádají zpracování 50 kg masa a 120 kg brambor, pokud jsou zrovna na jídelníčku. Náročné je také zkoordinovat samotný výdej jídel, který probíhá pouhých 150 minut – od 11:30 do 14 hod., což znamená, že kuchařky musí vydat 4 - 5 obědů během jediné minuty.

„Maso připravujeme ve třech gramážích pro různě staré strávníky. Při výdeji musíme mít vždy na paměti, kdo k okýnku přichází. Obvykle chodí ve skupinách, ale stane se, že se děti promíchají a my musíme dávat o to větší pozor, abychom vydali správné porce,“ upozorňuje na náročnost koordinace prací Lenka Chrastinová s tím, že zvláštní pozornost věnují i přípravě a výdeji dietních jídel. Ve variantě bez lepku a bez laktózy připraví denně 13 – 15 jídel. „I v tomto ohledu se posouváme, zatímco dříve byla jídla odlišná, dnes vypadají stejně, jako mají všichni strávníci. Jen jsou připravovány ze speciálních surovin a zcela odděleně,“ doplnila vedoucí školní jídelny.

V rámci stavebních úprav dojde k rozšíření i samotné jídelní části. Odstraněním dělící přepážky se prostor otevře a při použití nového mobiliáře a jiného uspořádání se v jídelně nají až o 60 strávníků více.