Veverská Bítýška
Ve Veverské Bítýšce máte příležitost navštívit mlýn, kde si můžete projít i taková místa, kam je za provozu z hygienických a bezpečnostních důvodů návštěvám vstup přísně zakázán. Uslyšíte o tom, jak se ze vstupní suroviny - obilného zrna - vyrobí mouka hladká, polohrubá, hrubá, krupička nebo krupice, oddělí se otruby a klíčky, nežádoucí příměsi, plevel a jak se vlastně ve mlýně dříve žilo.
Můžete si prohlédnout celou budovu mlýna, stroje potřebné ke zpracování jednotlivých produktů a vodní náhon se stavidlem. Mlýn byl prohlášen Ministerstvem kultury ČR za kulturní památku. Při prohlídce mlýna se vrátíte do starých časů. Do doby, kdy řemeslo mělo zlaté dno a kvalita řemeslné práce byla samozřejmostí.
Na místě, kde nyní stojí Jarošův válcový mlýn, již v roce 1635 tzv. mlýnek stával. V roce 1937 pozemek a objekty mlýna, které byly v této době již několik let mimo provoz, koupili manželé Blanka a Maxmilián Jarošovi, pocházející ze starých mlynářských rodů Pippalů a Jarošů. Následující rok proběhla demolice
Nefunkčních a poničených budov. Následně na témže místě byla zahájena výstavba nového vodního mlýna. Čtyřpodlažní mlýn byl vybaven nejmodernější mlýnskou technologií a strojním zařízením firmy Jos. Prokopa synové z Pardubic. Vodní náhon přivádí vodu od stavidla z koryta Bílého potoka do vodní nádrže, ze které je voda spádem vedena na lopatky dvou Francisových turbín, které slouží k pohonu mlýnských strojů. Stavba Jarošova mlýna a úprava vodního náhonu byla ukončena na podzim roku 1938, kdy byl zahájen provoz.
Ministerstvo kultury ČR v roce 2002 prohlásilo Jarošův mlýn za kulturní památku. Mlýn představuje typickou stavbu z první poloviny 20. století a je názorným dokladem a výpovědí o tom, jak se zpracovávalo obilí a mlela mouka ve vodním válcovém mlýně.
Více informací včetně aktuálních akcí, provozní doby a cen vstupného najdete na webu muzea.
Na Bílém potoce 89,664 71 Veverská Bítýška
GPS: 49.2735609, 16.4305544
info@jarosuvmlyn.cz
http://www.jarosuvmlyn.cz